Horen waar iemand vandaan kwam
"Hebbie errug! Want dr binne alle soorten boere hier maar op Svore binder oek Gorseboeren."
Deze plaatselijke uitdrukking uit Oostvoorne maakt zowel de sociale cohesie als de animositeit tussen de dorpen en woongebieden op Voorne-Putten duidelijk. Binnen hetzelfde dorp keek men anders aan tegen de bewoners van het buurtschap “het Gors” of de bewoners in de duinen, de “Dunmieren”.
Je kon direct aan iemand horen waar hij of zij vandaan kwam. Dat gaf vertrouwen. Of juist niet. En dat was nodig in een samenleving die vooral uit kleine dorpskernen en buurtschappen bestond. Vandaag is dat geen factor van belang meer. Maar wel cultureel erfgoed, dat in rap tempo verdwijnt.
'Een stuvver dr of' (Handjeklap op de veemarkt)
Op Voorne-Putten is er veel gebeurd op dit gebied. Groeikernen zijn ontstaan. Gemeenten zijn bij elkaar gevoegd en de nodige migratie naar het Rijnmondgebied heeft ervoor gezorgd dat het dialect in rap tempo aan het verdwijnen is. Ouderen die het nog spreken zijn nauwelijks meer te vinden.
Vanuit het Cultureel Erfgoed Platform Nissewaard is eind 2023 het initiatief ontstaan om het dialect van Voorne-Putten te verzamelen en te laten horen hoe dat klonk. Om dit erfgoed voor het nageslacht te bewaren. Daarbij is bewust gekozen, om in eerste instantie geen woordenboek of iets dergelijks te maken, maar het dialect via geluidsopnamen te laten horen. In diverse archieven zijn nog oude bandopnamen te vinden. Ook worden mensen gezocht die het dialect nog spreken, om nieuwe opnamen te maken van plaatselijke verhalen en anekdotes in streektaal.
Bij die geluidsopnamen worden dan foto’s en films gezocht. Ook worden er unieke, korte video’s gemaakt waarin een bepaald thema, onderwerp of een anekdote wordt belicht. Vaak zijn dat historische thema’s en onderwerpen, die in het dialect worden verteld. “Lustere en kikke” is daarbij het motto. Ook worden er woordenlijsten met dialect samengesteld.
De video’s worden op YouTube geplaatst. Enkele video’s zijn nu al te zien op een testwebsite van het project: https://www.testdialectvp.nl. Medio 2025 wordt de dialectmediatheek onderdeel van de website van het Streekarchief Voorne-Putten en kunnen ook andere erfgoedinstellingen de mediatheek op hun website plaatsen. Ook voor het onderwijs wordt een aparte voorziening gemaakt.
Heb je ideeën of kun je, op welke manier ook, een bijdrage leveren aan dit project, neem dan contact op met Arjen Tevel..
E-mail: aptevel@xs4all.nl, telefoon: 06-26782184
Bekijk de video's op YouTube:






0 reacties