In deze vierde aflevering van podcast Spreek de Streek gaan Mathilde en Charlene op zoek naar de sporen van streektaal bij molenaars en muzikanten. Ze bezoeken de Kinderdijk, de Hoeksche Waard en het Westland. Van molenaarstaal tot Westlandse liedjes: hoe blijft de streektaal voortleven? Neerlandicus Henk Tetteroo helpt de verborgen lagen van het dialect te ontrafelen.
Twee tissies druiven
Taal en gevoel: Westland, Hoeksche Waard en Kinderdijk
Ze starten bij oermolenaar Cock van den Berg, die de Kinderdijk heeft zien veranderen van een cruciale machine in de strijd tegen het water tot een attractie waar met name buitenlandse toeristen op afkomen. Wat heeft deze ommekeer met de taal gedaan? Cock heeft zich er in ieder geval niets van aangetrokken.
In de Hoeksche Waard spreken ze met molenaar Jesse in 't Veld, die zich inzet voor het herstel van het eeuwenoude 'loopje' vanuit het dorp naar de molen. Weet hij hiermee ook het gebruik van de streektaal nieuw leven in te blazen?
Tot slot strijken ze neer in het Westland en gaan ze op bezoek bij liedjesschrijver en zanger Peter Kruithof van 'Kromme Jongens'. Peter beschreef, zonder het te weten, het ontstaan van de liefde tussen zijn ouders, die ontsproot in de Westlandse kassen. Met het prachtige lied 'Twee tissies druiven' schreef hij het lijflied van zijn vader.
Neerlandicus en dialectkenner Henk Tetteroo duikt dieper in de verschillende betekenissen en gelaagdheden van het Westlandse dialect.
Spreek de Streek. Een taalreis door Zuid-Holland is geproduceerd door bureau Visionair Ordinair en te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts, YouTube, of direct hieronder.
Presentatoren: Mathilde Janssen & Charlene Sancho
Gasten: Cock van den Berg, Jesse in't Veld, Henk Tetteroo en Peter Kruithof
Erfgoedhuis Zuid-Holland: Marloes Wellenberg met medewerking van Janneke van Es en Susan Lesker en audio-collectief VISIONAIR ORDINAIR.
0 reacties