Wat maakt archeologie in Zuid-Holland zo bijzonder? Waarom blijven sommige objecten in de grond van Zuid-Holland zo goed bewaard? En welke vondsten in Zuid-Holland zijn echte schatten voor archeologen? In de cultuurcolleges van Shot of Culture leer je in één minuut over de belangrijkste archeologische vondsten van Zuid-Holland.
Het Rotterdam van de 9e eeuw
Zuid-Holland heeft veel water. Dat betekent dat de mensen daar moeten leren leven met het water en soms ertegen moeten vechten. Dit zie je ook in de oude spullen die archeologen hebben gevonden, zoals bij de opgravingen van het dorp Rotta uit de 9e eeuw (nu bekend als Rotterdam). Sieraden, keukenspullen en zelfs zes huizen: deze vondsten laten zien hoe de mensen van Rotta leefden met al dat water. Je leert er meer over in het eerste deel van de serie: ‘Het Rotterdam van de 9e eeuw in 1 minuut’.
De natte, rijke grond van Zuid-Holland
De natte kleigrond in Zuid-Holland heeft een groot voordeel voor archeologie: organische resten, zoals hout en bot, blijven heel goed bewaard! Daarom worden er soms unieke vondsten gedaan in Zuid-Holland, zoals een prehistorische hond, de Zwammerdamschepen en de oudste stoel van Nederland waar je bijna nog op zou kunnen zitten. Hoofdstuk twee (vanaf 01:22 minuut) vertelt je meer over deze bijzondere vondsten en wat ze ons leren over het verleden van de provincie.
De drie beste archeologische schatten uit Zuid-Holland
Sommige vondsten zijn echte schatten voor archeologen. Bijvoorbeeld een zilveren muntschat die gevonden werd door iemand met een metaaldetector. Er zijn aanwijzingen dat de schat is begraven door een piraat genaamd Rooie Klaas. Andere vondsten zijn bijzonder omdat ze van ver komen of zo zeldzaam zijn dat ze de UNESCO-werelderfgoedstatus krijgen. In het laatste deel van het cultuurcollege 'De archeologische schatten van Zuid-Holland in één minuut' (vanaf 02.39 minuten) bespreken we de drie meest bijzondere schatten uit Zuid-Holland.
0 reacties