Dat de meest simpele gebruiksvoorwerpen ook heel mooi gemaakt kunnen worden bewijst deze aardewerken vuurstolp, gevonden in Den Haag.
Afscherming van de haard
Vuurstolp met slibversiering, circa 1600, opgraving Den Haag-Sint Jacobstraat. Vuurstolpen dienden om het haardvuur veilig af te dekken en wel zo, dat het vuur nog zachtjes kon blijven smeulen. Aanvankelijk werden er in de late Middeleeuwen ronde vuurstolpen gebruikt omdat de haard midden in de kamer lag. Een open vuur tegen de wand zou te gevaarlijk zijn, want de meeste huizen waren nog van hout.
Toen muren uit steen werden opgetrokken, verhuisde de haard naar een brandmuur. De vuurstolpen werden toen halfrond met een vlakke achterplaat om ze tegen de muur te kunnen plaatsen. Deze vuurstolp versierd met afbeeldingen van een paard, vogels en een granaatappel dateert van rond 1600 en werd gevonden in een slootvulling tijdens een opgraving aan de Sint Jacobstraat in Den Haag.
De vuurklok bevindt zich in het gebouw ‘De Tempel’ aan de Prins Hendriklaan 39 in Den Haag en is te bezichtigen voor het publiek tijdens open dagen, zoals Open Monumentendag en het Designfestival.
Vindplaats: St. Jacobstraat, Den Haag
Tijd: Nieuwe Tijd
Materiaal: Aardewerk
Huidige locatie: Archeologisch depot gemeente Den Haag
Vindplaats
St. Jacobstraat 2512 AN Den Haag
0 reacties