Ontdek de verhalen van Zuid-Holland

Archieven in Zuid-Holland: online bronnen en informatie

Op zoek naar informatie over lokale, regionale of provinciale geschiedenis? In dit overzicht vind u alle archieven en historische informatiepunten in Zuid-Holland op een rij. Collecties met historische foto's, kaarten en prenten, gedigitaliseerde kranten en links naar de archiefcollecties.

Nationaal Archief / Collectie Zuid-Holland
Zuid-Holland heeft als enige provincie geen eigen provinciaal archief. Het archief van de Provincie Zuid-Holland is ondergebracht bij het Nationaal Archief. Historische foto's en kaarten zijn online te bekijken en natuurlijk kunnen de archiefinventarissen worden doorzocht. Doorzoek de collectie van het Nationaal Archief. Meteen de historische kaarten bekijken? Kaarten van Zuid-Holland

In dit overzicht (PDF) staan de archieven die door de provincie Zuid-Holland zijn overgebracht naar het Nationaal Archief. 

Haags Gemeentearchief
De Haagse Filmbank bevat ruim 650 historische films over Den Haag en omgeving. Een kleine 200.000 foto's, prenten, tekeningen en affiches zijn te doorzoeken via de Haagse Beeldbank. Verder kunt u diverse gedigitaliseerde kranten (o.a. Haagsche Courant en Het Vaderland) doorzoeken en een groot aantal andere archiefcollecties, waaronder Jaarboekjes van Die Haghe en verslagen van de gemeenteraad. Akten van de burgerlijke stand van Den Haag, Scheveningen en Loosduinen zijn te bekijken via de Digitale Stamboom. Is het document dat u zoekt nog niet gedigitaliseerd, dan kunt u het op verzoek laten scannen. Meer over deze service leest u hier. het Haags Gemeentearchief beheert ook themawebsites over Haagse scholen (met klassenfoto's!), bedrijven en verenigingen
Het Haags Gemeentearchief beheert ook de archieven van de gemeente Leidschendam-Voorburg. 

Gemeentarchief Wassenaar
De virtuele studiezaal van het Gemeentearchief bevat archiefinventarissen van Wassenaar en Voorschoten, historische foto's en prentbriefkaarten van Wassenaar, adresboeken, boeken, tijdschriften en scans van lokale kranten zoals de Wassenaarsche Courant, De Wassenaarder en Roomsch Wassenaar.

Gemeentearchief Oegstgeest
Het online fotoarchief bevat ca. 6000 foto's en ook zijn diverse gaardersregisters (belasting) te bekijken, diverse volkstellingen en de inventarissen van het oud-archief (1395-1930). Bekijk het overzicht

Erfgoed Leiden en Omstreken
In dit archief zijn naast Leidse collecties, ook de archiefcollecties van onder meer Noordwijk, Katwijk, Leiderdorp, e Bollenstreek, Kaag en Braassem en Nieuwkoop te vinden. Met een druk op de knop doorzoek je ruim 150.000 foto's, afbeeldingen en kaarten, archieftoegangen, notariele akten, een grote collectie historische kranten (waaronder het Leidsch Dagblad en de Leidse Courant) en het monumentenregister. Bekijk het overzicht

Gemeentearchief Schiedam
Archieven en collecties van Schiedam, Kethel en Spaland. De online beeldbank bevat ruim 35.000 afbeeldingen en ook notariele bronnen (indices op de aktes 1604-1842) en historische kranten (waaronder de Algemene Schiedamsche Courant en De Moker) zijn online doorzoekbaar. Bekijk het overzicht met archieven en collecties.

Stadsarchief Vlaardingen
Hier worden de archieven bewaard van zowel Vlaardingen als Maassluis. Op www.geschiedenisvanvlaardingen.nl zijn naast verhalen ook foto's en tekeningen uit de collecties te doorzoeken. Genealogische bronnen zijn te doorzoeken in deze database (Vlaardingen) en deze (Maassluis). Op deze pagina vind je (onderaan de pagina) links naar databases met informatie uit notariële archieven.

Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg
Doorzoek de uitgebreide collectie archieftoegangen, inclusief historische films, notariele en genealogische akten, (meer dan 20.000) afbeeldingen en een groot aantal jaargangen (1875-1953) van de Nieuwe Brielsche Courant.  Bekijk alle collecties

Streekarchief Goeree-Overflakkee
Op de website van het archief is een selectie van kaarten en foto's te bekijken, evenals tips voor genealogen en informatie en links naar met betrekking tot divese gedigitaliseerde kranten (Onze Eilanden en de Maas- en Scheldebode). In de Archiefgids is meer informatie te vinden over de bronnen die het archief beheert.

Erfgoed Delft
Genealogische akten van Delft, Pijnacker, Nootdorp, Rijswijk, Vrijenban en Hof van Delft zijn te doorzoeken via deze link. Verder zijn er adresboeken uit Delft en biografieën te doorzoeken op de site van het archief. 

Streekarchief Rijnlands Midden
Hier worden collecties beheerd uit en over de regio rondom Alphen aan den Rijn, waaronder dorpen als Aarlanderveen, Benthuizen, Boskoop, Koudekerk en Zwammerdam. Op deze pagina vind je een overzicht met collecties, waaronder informatie uit de bevolkingsregisters, bouwvergunningen en gedigitaliseerde kranten.

Streekarchief Midden-Holland
In het Streekarchief Midden-Holland vind je informatie over Gouda en de Krimpenerwaard. Bekijk het overzicht met genealogische bronnen of doorzoek de Goudsche- en Schoonhovensche Courant. Ook is er een uitgebreide beeldbank met kaarten, historische foto's en affiches. 

Historisch Archief Westland
Direct zoeken in de archieven en collecties. Op deze pagina vind je het aanbod gedigitaliseerde kranten, waaronder de Westlandsche Courant, de Westlander en de Courant voor Maassluis, het Westland en Rozenburg.

Regionaal Archief Dordrecht
Collecties van Dordrecht en omliggende gemeenten als Alblasserdam, Binnenmaas, Papendrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht. Doorzoek alle collecties. Tip: op de site zijn ook onderzoeksgidsen te downloaden over onder meer huizenonderzoek, genealogie, notariële en oud-rechterlijke archieven en bouwvergunningen. Historische foto's vind je via de beeldbank.

Stadsarchief Rotterdam
Direct zoeken op personen in de collecties van het Stadsarchief Rotterdam. Op deze pagina vind je ook historische kranten, bouwtekeningen, informatie over straatnamen in Rotterdam en historische foto's. 

Regionaal Archief Gorinchem
Bekijk het overzicht met archiefcollecties uit Gorinchem, Giessenlanden en Lingewaal. Een grote collectie gedigitaliseerde kranten is te doorzoeken via deze site.

Gemeentearchief Zoetermeer
Akten van de burgerlijke stand van Zoetermeer en Zegwaart zijn te vinden op Alle Zoetermeerders, een website die wordt beheerd door het Genootschap Oud Soetermeer. De beeldcollectie (van het archief en het historisch genootschap) is via deze link te doorzoeken. Meer informatie over de collecties van het Gemeentearchief Zoetermeer lees je hier.

Archieven van de hoogheemraadschappen
Ook de hoogheemraadschappen beschikken over bijzondere archiefcollecties, historische kaarten, foto's en museale objecten. Bekijk de collecties van het Hoogheemraadschap Delfland, Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard en het Hoogheemraadschap Rijnland. Op deze kaart staat een overzicht van alle archiefdiensten van de waterschappen in de Randstad. 

Een overzicht van alle archiefdiensten in de Randstad vind je hier

Historische verenigingen
Steeds meer historische verenigingen ontsluiten hun collecties online:


Alphen aan den Rijn
Op de website Oud-Alphen zijn historische foto's van Alphen aan den Rijn te bekijken. 

Alblasserwaard / Drechtsteden
In de FotoBank kun je de collecties bekijken van de Historische Vereniging Binnenwaard, Historische Vereniging Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos, de Stichting Dorpsbehoud Papendrecht en de Historische Vereniging West-Alblasserwaard (Alblasserdam, Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland).

Digitaal fotoarchief van de Historische Vereniging Sliedrecht

Capelle aan den IJssel
Capelle in Beeld bevat historische foto's uit de archieven van zowel de historische vereniging als de gemeente. 

Leerdam
Historische foto's van Leerdam (Collectie Historische Vereniging Leerdam)

Rotterdam en omgeving
De Historische Vereniging Maassluis beheert een uitgebreide website met foto's, archieven en bronnen.

Sassenheim
Beeldbank met historische foto's van de Stichting Oud Sassenheim.

Voorhout
De historische Kring Voorhout biedt diverse collecties online aan, waaronder bidprentjes, overlijdenskaarten en de doop- trouw- en begraafboeken van de Bartholomeuskerk.

Tips of updates?
Heb je tips voor gedigitaliseerde collecties die hier niet mogen ontbreken? Stuur een mailtje naar redactie@geschiedenisvanzuidholland.nl of laat een reactie achter onderaan deze pagina. In dit artikel staan veel links naar externe websites. Het kan gebeuren dat deze links niet meer werken, bijvoorbeeld als gevolg van aanpassingen op de website in kwestie. Kom je een verouderde link tegen? Meld het hier dan even. 

Reacties

 1. anoniem

  Voor Musical De Zwarte Tulp zijn we op zoek naar rekwisieten voor 11 voorstellingen in April. De musical, in, door en voor de bollenstrekers zoekt nog authentieke tuin/bollengereedschappen.

  04 maart 2014

 2. Redactie

  @anoniem Hebt u al contact opgenomen met museum De Zwarte Tulp in Lisse? We kunnen op deze site trouwens ook een korte oproep plaatsen. Mailt u dan wat meer informatie (inclusief contactgegevens) naar redactie@geschiedenisvanzuidholland.nl

  10 maart 2014

 3. anoniem

  Kunt u mij vertellen wie de architect is van het oude station in Voorschoten (1843-1944)?

  22 februari 2017

 4. Redactie

  Volgens Stationsweb.nl zijn er in die periode twee verschillende stationsgebouwen geweest, van 1843 tot 1868 en van 1868 tot 1969. Wie de architect was staat er niet op. Tip: in Het Utrechts Archief is het archief van de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij te bekijken, wellicht staat daar meer informatie in. Je zou ook contact kunnen opnemen met Museum Voorschoten, wie weet kunnen zij helpen.

  23 februari 2017

 5. anoniem

  Hoe kom ik erachter in welk jaar door de provincie het pad "Noordkade" te Roelofarendsveen verbreed en verhard is. Hoe te vinden in archief?

  25 mei 2017

 6. Redactie

  Als dit door de provincie is gedaan, dan zou dat in principe in het provinciale archief te vinden moeten zijn. De provinciale collecties worden bewaard bij het Nationaal Archief (zie www.gahetna.nl, er is o.a. een inventaris 'Provinciaal bestuur - wegen en paden' (nr 3.02.44). NB: in november 2017 organiseren we samen met het Nationaal Archief en de provincie wederom een studiemiddag over de ZH collecties waar deelnemers vragen kunnen aanleveren, dus mocht je nog zo lang kunnen wachten... :-)

  29 mei 2017

 7. anoniem

  ik ben in het bezit van 2 delen " de oorkonden en de kanselarij van de graven van Holland tot 1299:. Geschreven door J.G.Kruisheer en verschenen in 1971. Verkeren beiden in goede staat. Graag reactie: hsstots@ziggo.nl

  09 november 2017

Plaats reactie

Om spam te voorkomen, stellen wij u een eenvoudige vraag. Vult u alstublieft het antwoord hieronder in.