Watersnoodramp en Deltawerken
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werden Zeeland en gedeelten van Zuid-Holland en Noord-Brabant verrast door de verraderlijke en onverwachte combinatie van springtij en stormvloed.
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werden Zeeland en gedeelten van Zuid-Holland en Noord-Brabant verrast door de verraderlijke en onverwachte combinatie van springtij en stormvloed. De dijken konden het door de harde windstoten opgezweepte water niet tegenhouden, en braken massaal door. Meer dan 1800 mensen kwamen om. De ramp had echter nog veel erger kunnen uitvallen: de Schielandse Hoge Zeedijk hield het ternauwernood, waardoor de meer dan drie miljoen inwoners van de Randstad een ramp bespaard bleef.
Direct na de ramp installeerde de minister van Waterstaat een commissie van deskundigen om hem te adviseren hoe de getroffen provincies het beste tegen het water konden worden beschermd. Een jaar later brachten zij hun advies uit: het afsluiten van de Hollandse IJssel, de Oosterschelde, het Brouwershavense Gat, het Haringvliet en de Zandkreek. Deze gigantische afdammingen zouden nieuwe overstromingen onmogelijk moeten maken.
Met de nodige voortvarendheid werd begonnen met de uitvoering van dit Deltaplan. In 1958 werd een beweegbare stormvloedkering in de Hollandse IJssel geopend om de Randstad te beveiligen. Vervolgens werden in de jaren 1960 en 1970 onder andere het Volkerak en het Haringvliet afgesloten.
Oosterscheldedam
De geplande afdamming van de Oosterschelde begon in de jaren 1970 echter steeds meer mensen tegen te staan: men vreesde dat afdamming het waterleven in de zeetak onherstelbaar zou beschadigen. De regering zocht daarom naar andere oplossing. Uiteindelijk werd in 1976 besloten om in de geplande dam schuifdeuren aan te brengen. Deze deuren staan onder normale omstandigheden open, maar kunnen bij zware storm dicht. De instroom van zout water en de getijdenwerking, en daarmee het unieke leefmilieu in de Oosterschelde, werden daarmee behouden. .
In 1986 werd de dam opgeleverd. Elf jaar later waren de Deltawerken, met de oplevering van de Maeslantstormvloedkering in de Nieuwe Waterweg, definitief voltooid.
Links
- Archief van de Deltadienst
- Digitaal Monument Watersnoodramp
- Neeltje Jans
- Dossier Watersnood - Koninklijke Bibliotheek
- Het Geheugen van Nederland - Watersnood
Reacties
ik heb het gebruikt voor mijn werkstuk en ik vond het goede informatie maar ik heb wel veel moeten schrijven in mij n eigen woorden omdat het moeilijke tekst was ik denk niet dat mensen uit de eerste het helemaal snappen (:
09 mei 2012
Redactie
@Anoniem Fijn dat je er wat aan hebt gehad. Je hebt gelijk dat de site niet specifiek bedoeld is voor scholieren, maar zo te horen is het jou wel aardig gelukt.
14 mei 2012
veel informatie
17 september 2015
het is leerzaam, goed te begrijpen, en met mooie plaatjes. ik wil dit gebruiken voor mijn muurkrant.
17 september 2015
Redactie
Als je dit materiaal wil gebruiken, is dat geen enkel probleem. Wél de bron erbij vermelden uiteraard! :-)
22 september 2015
wat duidelijkere tekst hoe het zou kunnen voorkomen
12 december 2015
Redactie
Ter info: Begin 2016 publiceren we een uitgebreid thema over de Watersnoodramp op Goeree-Overflakkee, met aandacht voor de wederopbouw en de bouw van de Deltawerken.
14 december 2015
Mooi werkstuk!
04 april 2017
Ik ben op zoek naar een foto van het eerste brandweervoertuig van Abbenbroek, het gaat om een Dodge Beep kenteken NA-61-99, die in 1951 in gebruik is genomen. Adriaan Kriek 0614904279
14 juli 2020
Redactie
@Adriaan Heb je al contact opgenomen met de historische vereniging Zuytlant en/of het Streekarchief Voorne-Putten? Zo nee, dan zou ik daarmee beginnen. Verder is het wellicht een idee om contact op te nemen met het Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis. Zij hebben misschien ook tips voor je of zijn wellicht bereid een oproepje te plaatsen. Succes!
17 juli 2020