Video: Dierlijke botten en hun verhaal
— 1 reacties
Leer meer over het fascinerende beroep archeozoöloog.
Je hebt vast wel eens foto's gezien van opgegraven dierenskeletten. Maar wat gebeurt daarmee nadat ze zijn opgegraven? En wat kunnen ze prijsgeven over de maatschappij waarin zij leefden? Archeozoöloog Kinie Esser van Archeoplan Eco vertelt over haar werk.
Deze video is onderdeel van de serie Archeologie in Zuid-Holland. In elke aflevering wordt komt een aspect van het werk in de archeologie aan bod.
1 reacties
Zondagochtend bij de uitzending van Vroege Vogels (dd. 20-04-2025) vertelde Kinie Esser over de vondst van een botje van de dwergaalscholver in een beerput in Rotterdam. Omdat de dwergaalscholver in Nederland nogal zeldzaam is, werd hierover nog even doorgesproken. Verondersteld werd dat de vogel mogelijk afkomstig was uit het Zevenhuizense Bos. De locatie van dat bos zou in de buurt van Leiden zijn. Net boven Leiden ligt inderdaad een plaatsje Zevenhuizen in de gemeente Oude Ade, maar veel dichter bij Rotterdam ligt aan de Rotte ook een dorp met de naam Zevenhuizen. Dit dorp grenst aan Rotterdam, ligt net als Rotterdam aan de Rotte en in de geschiedenis van het dorp Zevenhuizen (gemeente Zuidplas) is sprake van de vogelkolonies in het Zevenhuizense bos. Dus niet Zevenhuizen bij Leiden, maar Zevenhuizen bij Rotterdam is de locatie van het Zevenhuizense Bos. In Zevenhuizen is nog steeds een plek waar veel vogels broeden in bomen en die lijkt op het historische Zevenhuizense Bos. Dat is het Koornmolengat, gelegen aan de Rotte. Meer informatie bij Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle