Voorne, Putten en Rozenburg waren ooit afzonderlijke eilanden in het noordelijke gedeelte van de Hollandse rivierdelta. Tegenwoordig is dit een regio met heel verschillende gezichten: van agrarische gebieden en verstilde historische stadjes tot uitgestrekte woonwijken en industriegebieden.
Van de middeleeuwen tot de Zeventiende Eeuw
In de middeleeuwen waren Voorne en Putten vooral interessant vanwege hun ligging aan handelsroutes. Plaatsjes als Brielle en Geervliet (tegenwoordig gemeente Bernisse) profiteerden van de handelsstromen hier. Door afdamming en verzanding verloor het gebied echter zijn commerciële belang. In de zeventiende eeuw vervulde Hellevoetsluis als marinehaven nog wel een belangrijke functie bij de militaire verdediging van Holland.
Negentiende eeuw en later
De negentiende- en twintigste-eeuwse geschiedenis van Voorne-Putten en Rozenburg staan in het teken van de opkomst van Rotterdam als wereldhavenstad. Hellevoetsluis, na de aanleg van het Voorns Kanaal (1830) een voorhaven voor Rotterdam, verloor die functie toen de Nieuwe Waterweg werd geopend (1872). Na de Tweede Wereldoorlog moest het landelijke Rozenburg plaatsmaken voor Europoort en Maasvlakte en groeide Spijkenisse uit tot een belangrijke overloopgemeente voor Rotterdam.
3 reacties
Geervliet valt onder de gemeente Nissewaard en Brielle sinds 2023 onder de gemeente Voorne aan Zee
Beste H de Vries, dank voor je reactie, dit artikel moet inderdaad bijgewerkt worden.
Goedemorgen, wij zijn opzoek naar verhalen van (oude)bedrijven op (Voorne) Putten vanaf ca 1900 en bedrijven die na de tweede wereld oorlog mee hebben gelift in de uitbreiding van de industrie. Lokale bedrijven die nog bestaan of onder een andere naam zijn verder gegaan of Helaas inmiddels zijn gestopt. Wij zijn Stichting Ideeën Fabriek Nissewaard. Promotor van een Industrieel Belevingsmuseum.
hoe oud is voorne putten