De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC)
In 1602 werden alle bestaande Nederlandse compagnieën samengevoegd en werd de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) opgericht. Het was de eerste multinational ter wereld.
In 1602 werden alle bestaande Nederlandse compagnieën samengevoegd en werd de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) opgericht. Het was de eerste multinational ter wereld. De Staten-Generaal besloten tot oprichting van de VOC, omdat de Nederlandse compagnieën tot dan toe meer bezig waren met het beconcurreren van elkaar dan van buitenlandse compagnieën, zoals de Engelse East India Company.
Door deze bundeling van krachten groeide de VOC uit tot het grootste handelsbedrijf ter wereld op dat moment. De onderneming dreef handel met verschillende Aziatische landen als Oost-Indië, Ceylon en Japan en verhandelde de meest uiteenlopende producten, zoals specerijen, textiel, koffie en porselein. De VOC deed echter meer dan alleen handeldrijven. Het was door de Staten-Generaal gemachtigd om Nederlandse handelsposten te vestigen, voor de Republiek overzeese gebieden te koloniseren en oorlog te voeren.
Kamers
In de zes steden waar voorcompagnieën waren gevestigd (Amsterdam, Rotterdam, Delft, Hoorn, Enkhuizen en Middelburg) kwamen ‘kamers’ (bestuursafdelingen) van de VOC. Deze steden hadden het recht om van het gezamenlijke kapitaal van ruim 6,4 miljoen gulden tochten te maken naar Indië. De vertegenwoordigers van deze kamers, die de vergadering der Heeren Zeventien werd genoemd, zorgden ervoor dat de belangen van de kooplieden uit hun stad werden behartigd.
Binnen de VOC had Amsterdam de meeste macht. Aangezien de stad verantwoordelijk was voor de helft van het beginkapitaal, had het maar liefst acht vertegenwoordigers in de Heeren XVII. Het aandeel van de Zuid-Hollandse steden was veel kleiner was: elk hadden ze één afgevaardigde. Toch mogen we hun belang niet onderschatten. Zo zijn er vanuit Delft 111 handelsmissies vertrokken en werden er in de Rotterdamse stadswerven (aan de Scheepmakershaven en de Oostzeedijk) meer dan honderd schepen gebouwd. Beide steden profiteerden van de activiteiten van de VOC: er verrezen pakhuizen, werven en havens en de welvaart nam toe.
Links
- www.voc-kenniscentrum.nl
- www.vocsite.nl
- Maritiem Museum
- Overzicht van VOC opvarenden, Nationaal Archief
Reacties
Home Geschiedenis Actueel Zelf onderzoek doen Stel een vraag Service Zoeken naarin Geschiedenis De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) In 1602 werden alle bestaande Nederlandse compagnieën samengevoegd en werd de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) opgericht. Het was de eerste multinational ter wereld. Handel en oorlog Overlevenden schipbreuk (1722) Overlevenden schipbreuk (1722) De Staten-Generaal besloten tot oprichting van de VOC, omdat de Nederlandse compagnieën tot dan toe meer bezig waren met het beconcurreren van elkaar dan van buitenlandse compagnieën, zoals de Engelse East India Company. Door deze bundeling van krachten groeide de VOC uit tot het grootste handelsbedrijf ter wereld op dat moment. De onderneming dreef handel met verschillende Aziatische landen als Oost-Indië, Ceylon en Japan en verhandelde de meest uiteenlopende producten, zoals specerijen, textiel, koffie en porselein. De VOC deed echter meer dan alleen handeldrijven. Het was door de Staten-Generaal gemachtigd om Nederlandse handelsposten te vestigen, voor de Republiek overzeese gebieden te koloniseren en oorlog te voeren. Kamers In de zes steden waar voorcompagnieën waren gevestigd (Amsterdam, Rotterdam, Delft, Hoorn, Enkhuizen en Middelburg) kwamen ‘kamers’ (bestuursafdelingen) van de VOC. Deze steden hadden het recht om van het gezamenlijke kapitaal van ruim 6,4 miljoen gulden tochten te maken naar Indië. De vertegenwoordigers van deze kamers, die de vergadering der Heeren Zeventien werd genoemd, zorgden ervoor dat de belangen van de kooplieden uit hun stad werden behartigd. In dienst van de VOC (1776) In dienst van de VOC (1776) Binnen de VOC had Amsterdam de meeste macht. Aangezien de stad verantwoordelijk was voor de helft van het beginkapitaal, had het maar liefst acht vertegenwoordigers in de Heeren XVII. Het aandeel van de Zuid-Hollandse steden was veel kleiner was: elk hadden ze één afgevaardigde. Toch mogen we hun belang niet onderschatten. Zo zijn er vanuit Delft 111 handelsmissies vertrokken en werden er in de Rotterdamse stadswerven (aan de Scheepmakershaven en de Oostzeedijk) meer dan honderd schepen gebouwd. Beide steden profiteerden van de activiteiten van de VOC: er verrezen pakhuizen, werven en havens en de welvaart nam toe. Links www.voc-kenniscentrum.nl www.vocsite.nl Maritiem Museum Overzicht van VOC opvarenden, Nationaal Archief Literatuur Femme S. Gaastra, De geschiedenis van de VOC (Zutphen 1991). P. Grimm (red.), Heeren in zaken. De Kamer Rotterdam van de Verenigde Oostindische Compagnie (Zutphen 1994). Manon van der Heijden en Paul van de Laar (red.), Rotterdammers en de VOC. Handelscompagnie, stad en burgers (1600-1800) (Amsterdam 2002). H.L. Houtzager (red.), Delft en de Oostindische Compagnie (Amsterdam 1987). KLOTE SITE
05 februari 2014
a see you later aligater
05 februari 2014
leg ook iets uit over de penningmeester. wat doet de penningmeester precies.
07 november 2015
Redactie
@anoniem Misschien is er meer informatie te vinden op de website van het VOC Kenniscentrum van Huygens KNAW? Zie de link onderaan het verhaal. Mocht iemand anders een goede tip hebben voor een boek, documentaire of website over dit onderwerp, tips zijn welkom!
09 november 2015
wat verhandelde de voc allemaal?
30 november 2017
Redactie
Zie de 2e alinea: onder meer specerijen, porselein, koffie.. Tip: op de website van het VOC Kenniscentrum is een aparte pagina gewijd aan producten, waaronder olifanten (!)
04 december 2017
Waarom werd de VOC opgericht? Hoe functioneerde de VOC? Welke bijdrage heeft de VOC geleverd aan de economie van de Republiek?
16 januari 2018
welke steden hoorden bij de oost-indische compagnie
21 mei 2018
Redactie
Het staat er in hoor! :-)
22 mei 2018
hoe hebben jullie dit geschreven
02 januari 2020
Redactie
Met behulp van de bronnen die onderaan het artikel zijn vermeld. Succes!
03 januari 2020
Hallo, ik moet voor mijn profielwerkstuk weten wie er precies profijt hadden van de VOC. Dit waren natuurlijk de (hoofd)handelaren, maar wie verder nog meer? (extra info zou fijn zijn). Thanks alvast!
25 januari 2020
Redactie
Zie de onderste alinea: bijvoorbeeld scheepsbouwers, maar er kwam ook veel werk in de havens en pakhuizen. Kijk ook eens op: www.voc-kenniscentrum.nl
12 februari 2020
Kunt u iets vertellen over de inter-Aziatische handel?
28 januari 2021
Welke gebieden waren van de voc (waar handelde ze) en welke gebieden hadden ze 'veroverd'
07 februari 2021