Molens in Zuid-Holland
Ooit waren er veel meer van deze indrukwekkende op windenergie werkende ‘machines’. Rond het midden van de 19e eeuw telde alleen Zuid-Holland er al 1275. Vanaf de 16e eeuw leverden ze een uiterst belangrijke bijdrage aan Hollands welvaren. Ze maalden niet alleen het graan tot meel en het water uit de polders, maar zaagmolens maakten het ook mogelijk dat er gemakkelijker houten schepen konden worden gebouwd. Een direct gevolg daarvan was dat de Republiek der Verenigde Nederlanden over een grote oorlogs-, vissers- en handelsvloot kon beschikken en dat een intensieve overzeese handel met verre landen als China mogelijk werd.
De komst van stoommachines in het midden van de 19e eeuw betekende het begin van het einde voor veel molens. Hun aantal liep sindsdien snel terug, maar gelukkig bleven er toch nog vele bewaard. Velen spannen zich in om te voorkomen dat er nog meer verdwijnen en de resterende molens niet alleen bouwkundig goed worden onderhouden, maar ook voldoende ruimte hebben om vrij in de wind te kunnen draaien. Alleen al in Zuid-Holland zorgen vijfenveertig organisaties ervoor dat molens onderhouden worden, dat zij draaien en malen en zoveel mogelijk voor het publiek toegankelijk zijn. Het provinciaal bestuur van Zuid-Holland koestert ‘zijn’ molens en ondersteunt ze zowel financieel als door middel van deskundige begeleiding bij onderhoud en restauraties.
Reacties
C.W. Slinger
Vanaf de 16e eeuw sieren de windmolens het schitterende nederlandse landschap, dit in tegenstelling tot de WINDTURBINES die dit landschap volledig geweld aandoen, ja enorm verzieken voor de mensen die met dit probleem worden geconfronteerd.
02 oktober 2011
C.W. Slinger
Als lid en sympathisant van "het Nationaal Kritisch Platform Windenergie 'NKPW" (ziie website) ben ik het volledig oneens, dat de omschrijving windmolens óók wordt gebruikt voor het plaatsen van WINDTURBINES!!! die o.a. ons schitterende landschap VERVUILEN en enorm veel subsidie verslinden t.w. belastinggeld dat door de burgers moet worden opgebracht. Bovendien veroorzaken windturbines nog een reeks van nadelen, te veel om op te noemen. Windmolens zijn een verrijking voor ons mooie landschap, terwijl windturbines ons natuurgebied verzieken en bovendien enorm veel subsidiegeld verslinden, dat door de belastingbetaler moet worden opgebracht.
04 oktober 2011
Redactie
@C.W. Slinger, over windmolens en turbines zijn de meningen inderdaad verdeeld. Voor de duidelijkheid: het themajaar Leve de Molens belicht de ''ouderwetse" molens, die zo kenmerkend zijn voor het Zuid-Hollandse landschap.
05 oktober 2011
sija visser
leve de oude en de nieuwe molens! Bedankt voor de mooie sites, Sija
23 november 2011
Redactie
@Sija Bedankt!
24 november 2011