Ontdek de verhalen van Zuid-Holland

Het Beleg van Gorinchem van dag tot dag

Tussen december 1813 en begin februari 1814 werd Gorinchem belegerd. Franse troepen hadden zich in de stad verschanst, op de vlucht voor Russische en Pruisische soldaten die de Fransen kwamen verjagen. De stad lag onder vuur en het beleg duurde bijna drie maanden. Op een speciale Facebookpagina kun je de gebeurtenissen van dag tot dag volgen. 

Een greep uit de berichten: 

  • 13 januari 1814. De Fransen hebben een zonderlinge eis uitgevaardigd, namelijk voor alle in de stad voorhanden zijnde klompen groter dan voor kinderen van tien jaar. Omdat het leer in de stad op is, worden de soldaten van klompen voorzien. We zagen dus soms hele compagnieën op klompen op parade verschijnen, terwijl anderen op klompen de wachten betrokken of de posten bezetten.
  • 19 januari: Vanmiddag hoorden we ineens weer kanongebulder. Het bleek vanaf Woudrichem te komen en was gericht op de Franse voorpost in Dalem. Vanuit Dalem schoten de Fransen terug met hun kanonnen en houwitsers. We hoorden dat er order op onze batterijen was gegeven om honderd schoten te lossen op Woudrichem als het geschut daar niet dadelijk zweeg. 
  • 21 januari: We worden steeds banger voor een bombardement. Aan de overkant van de rivier werpen de Geallieerden immers batterijen op. Misschien zouden we liever willen verhongeren dan het slachtoffer worden van zo'n bombardement. En wat als de Geallieerden gaan stormlopen? Dan wordt de stad misschien wel geplunderd, wie weet mede door de Brabantse dienstplichtigen waarvan de diensttijd er bijna opzit. 

Meer weten? Bekijk de Facebook-pagina Het Beleg van Gorinchem. Voor de liefhebbers: er is nog meer Gorcumse historie te vinden op Facebook. De pagina van de Historische Vereniging Oud-Gorcum bijvoorbeeld of die over de Vesting Gorinchem

undefined

Ruïne van de pelmolen te Gorinchem bij kanonnen, Johannes van Hiltrop, Teunis Horneer (II), 1814 - 1816. (Collectie Rijksmuseum)

 

Reacties

  1. anoniem

    handige site

    16 januari 2018

Plaats reactie

Om spam te voorkomen, stellen wij u een eenvoudige vraag. Vult u alstublieft het antwoord hieronder in.