Geschiedenis van Spijkenisse
In de afgelopen veertig jaar groeide Spijkenisse uit tot een moderne stad met 75.000 inwoners. Voorafgaand aan de bouwactiviteiten werd de grond nauwkeurig onderzocht. Archeologen legden tal van bijzondere vondsten bloot, die aantonen dat Spijkenisse al in de prehistorie werd bewoond.
Spijkenisse in de prehistorie
In de bodem bij Hekelingen zijn onder meer sporen van de Vlaardingencultuur (3000-2800 v.Chr.) teruggevonden, maar ook een woonplaats uit de Klokbekerperiode (2800-2100 v.Chr.). Daarbij werden aardewerk, vuursteen, een metalen ringetje en een deel van een gewei van een edelhert aangetroffen.
Uit de ijzertijd zijn resten van talloze boerderijen gelokaliseerd. Uit vondsten als smeltkroesjes en metaalslakken blijkt dat de vroege bewoners zich al bezighielden met metaalbewerking. Uit de Romeinse tijd is zelfs een grafveld ontdekt. Hierop werden een enkele begraafplaats en ruim twintig crematieplekken met giften gevonden.
Middeleeuwen
Gedurende de middeleeuwen zijn de gebieden door moerasvorming soms eeuwenlang onbewoonbaar geweest. Vanaf de tiende eeuw zijn echter weer sporen van bewoning te vinden. Overstromingen in de tweede helft van de twaalfde eeuw zorgden ervoor dat de bewoners opnieuw naar elders trokken. Zodra de omstandigheden opnieuw waren verbeterd, vestigden nieuwe inwoners zich in het gebied en begonnen Putten in te polderen. In een oorkonde uit 1235 wordt ‘Spickenisse’ voor het eerst genoemd. Uit 1322 stamt de eerste vermelding van ‘Hekelinge’.
Visserij en scheepvaart
Vanwege de ligging langs de Oude Maas hebben beide dorpen zich eeuwenlang bezig gehouden met visserij en scheepvaart. In de omliggende landerijen werd landbouw en veeteelt bedreven. De aanleg van de Spijkenisserbrug (1903) en de tramlijn (1904) verbeterden de bereikbaarheid van Spijkenisse aanmerkelijk. Nadat Hekelingen en Spijkenisse in 1966 werden samengevoegd, is de gemeente aangewezen als groeikern. Er werden grote woonwijken gebouwd om onderdak te bieden aan een sterk toenemend aantal werknemers in de industriegebieden Europoort en Botlek.
Reacties
G.J.Hulleman
Wie kan mij foto's laten zien uit de jaren '50 van de Toldijk rond het haventje naar het Spui. Ik woonde daar in die tijd op nr, 5. Vriendelijk dank. Gerrit Hulleman.
30 augustus 2011
Redactie
Beste Gerrit, in de beeldbank van het Streekarchief Voorne-Putten zijn meerdere afbeeldingen van de Toldijk te vinden, heb je daar al gekeken? Dat kan via de zoekfunctie op deze site (zoekscherm bovenaan de pagina) of ook via de site van het Streekarchief, www.streekarchiefvpr.nl. Succes!
01 september 2011
j.van t hof
g.j.hulleman waar was dat haventje aan het spui
09 november 2011
lorroeltorro
ik doe mijn spreekbeurt over spijk, hebben juillie nog leuke weetjes ?
12 december 2011
Redactie
Hallo Lorroeltorro, heb je al eens op de Voorne Wiki-gekeken? Een site met heel veel informatie over de geschiedenis van Voorne-Putten. Zie www.voornewiki.nl. Succes met je spreekbeurt!
13 december 2011
Hartelpark Het Hartelpark dient als een buffer tussen de industrie en de wijk Spijkenisse-Noord. Klopt het dat voormalig burgemeester Bliek hiertoe besloten heeft om dit aan te laten leggen en is hierover dan nog iets over terug te vinden zoals krantenartikelen of gemeentelijke stukken o.i.d. Hoor gaarne Met vriendelijke groet, Wil
31 maart 2014
Redactie
@Wil Twee tips voor u: op www.delpher.nl is een groot aantal historische kranten te doorzoeken, daar zou u eens kunnen kijken. En het Streekarchief Voorne-Putten heeft hier wellicht ook informatie over, zie www.streekarchiefvpr.nl
02 april 2014
Wanneer is de kopspijker in spijkenisse gebouwd
22 juli 2018
Redactie
Ook u zou ik aanraden eens te zoeken op de hierboven genoemde websites. De opening van een winkelcentrum zou te vinden moeten zijn in een krant (zou je zeggen).
23 juli 2018
De Kopspijker is eind jaren 80 gebouwt en ging open in 1991 ik weet dat nog goed want wij gingen daar altijd speken in bouw, de bioskoop zat toen nog waar nu de Apple shop enzo zit, bovrn de xenos zeg maar. Arcaplex en het nieuwe zwembad zijn jonger. ABC complex wat toen stond vior AH, Blokker C&A heb ik de bouw ook nog van meegemaakt en natuurlijk ken ik de svhenkel, Maaswijk, De voordes & kreken nog als Polder en vee land, te zien vanuit de gaarden die er in jaren 70 al waren mijn Opa woonde jaren kang op de appel gaard en van daar zagen we als kindjes hoe de Metro lijn ook werdt aangelgt tot op akkers, vroeger was dst nog tot aan Hoogvliet. De tunnel heb ik ook nog in gespeelt toen er nog geen rails in lag.
25 februari 2019
Redactie
Wat leuk, dank hiervoor!
28 februari 2019
In welk jaar is de Kerkwegen verandert in hoogwerfsingel.
12 februari 2020