Ontdek de verhalen van Zuid-Holland

Geschiedenis van Hellevoetsluis

Hellevoetsluis groeide na 1600 uit tot de belangrijkste oorlogshaven van Holland. De schepen van de Admiraliteit van Rotterdam werden hier schoongemaakt, hersteld en uitgerust.    

Geschiedenis Hellevoetsluis
In de loop der jaren ontwikkelde zich aan weerszijde van het Dok en de Haven een bescheiden dorp. Naar aanleiding van de Tweede Engelse Oorlog werden in 1665 de eerste verdedigingswerken aangelegd. Dertig jaar later werd begonnen aan een nieuw vestingstelsel, waarbij de marinehaven haar kenmerkende vorm kreeg die nog altijd herkenbaar is.

In de zeventiende eeuw werden bovendien het Landshuis, de hervormde kerk en de basis voor het admiraliteitsmagazijn gebouwd. Ondertussen hielden de bewoners van de omringende polders Nieuwenhoorn en Nieuw-Helvoet (ter bedijking uitgegeven in 1367 en 1394) zich voornamelijk bezig met landbouw en veeteelt.

Voorhaven van Rotterdam
In 1830 werd dwars door de polder Nieuwenhoorn het Kanaal door Voorne gegraven, waarna Hellevoetsluis steeds meer de rol van voorhaven van Rotterdam bekleedde. Jaarlijks passeerden duizenden schepen de sluis, zodat ook in Hellevoetsluis een levendige handel ontstond en er voor de vele passanten het nodige vertier te vinden was.

Neergang
Na de opening van de Nieuwe Waterweg begon de ondergang van Hellevoetsluis. Veel werk en bewoners verplaatsten zich naar Rotterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloopte de bezetter vrijwel alle woningen in het westelijk deel van de vesting. Decennialang leek Hellevoetsluis die klap niet te boven te kunnen komen.

Groei
Na een gemeentelijke herindeling, waarbij Hellevoetsluis, Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn in 1960 werden samengevoegd tot de gemeente Hellevoetsluis, kreeg de gemeente in 1976 echter de status van groeigemeente. Er werden grote wijken aangelegd en het aantal inwoners passeerde enkele jaren geleden de 40.000. Sinds de jaren negentig wordt steeds meer nadruk gelegd op de toeristische mogelijkheden die de haven van Hellevoetsluis voor watersporters biedt.

Links

Reacties

 1. anoniem

  Kunt u mij vertellen waarom er in Paignton in Devon (Zuid-Engeland) een weg is die Hellevoetsluis Way heet?

  26 juli 2016

 2. Redactie

  Leuke vraag! Ik heb ook wel eens een "Hellevoetsluisstraat" gezien elders in Engeland. Kan bijna niet anders of dit verwijst naar het maritieme verleden van Hellevoetsluis, het was een belangrijke marinehaven vroeger. De vloot van 'onze' Willem III die naar Engeland voer - om daar koning te worden (Glorious Revolution) - vertrok ook vanuit Hellevoetsluis.

  27 juli 2016

 3. anoniem

  H. Berghmans, Ede Hartelijk dank! Volgens Wikipedia vertrokken Willem III en Maria Stuart met hun huurleger uit Hellevoetsluis en gingen zij in Torbay in Devon aan land. Dat is dichtbij Paignton en verklaart vermoedelijk waarom men daar een straatnaam aan deze historische gebeurtenis heeft gewijd.

  04 augustus 2016

 4. Redactie

  @H. Berghmans Interessant, dus dan zou deze 'Hellevoetsluis Way' ook echt historische grond zijn. Dank voor de terugkoppeling!

  08 augustus 2016

 5. anoniem

  Willem III van Oranje en zijn vrouw Maria II van Engeland. Willem III werd op 14 november 1650 geboren uit het huwelijk van Willem II van Oranje-Nassau en diens vrouw, de Engelse Maria Henriëtte Stuart. Zijn vrouw Maria werd geboren op 30 april 1662 uit het huwelijk van Jacobus, op dat moment de hertog van York (toekomstig koning van Engeland als Jacobus II) en diens vrouw Anna Hyde. Wij hebben nu het William en Maryplein

  15 juni 2017

 6. Redactie

  Een mooie historische verwijzing, het Willem en Maryplein! Dank voor de aanvulling.

  19 juni 2017

 7. anoniem

  Op 14 mei 1940 is mijn vader - militair arts - met verlof van zijn commandant naar de haven van Hellevoetsluis gegaan om te informeren of hij nog aan boord kon gaan van een uitvarend marineschip om zich zo aan de Duitsers te onttrekken. Klopt dit verhaal? Dank voor uw antwoord! abeldejong@yahoo.com

  24 januari 2018

 8. Redactie

  @Abel de Jong Wat is precies uw vraag? Of er vanuit Hellevoetsluis marineschepen zijn vertrokken naar Engeland op 14 mei? Wellicht is dit iets om eens na te vragen bij bv het Nationaal Militair Museum?

  25 januari 2018

 9. anoniem

  Willem III is aan land gegaan in de haven van Brixham, een haven stadje naast Paignton. Er staat daar een groot standbeeld van Willem III .

  13 februari 2018

 10. Redactie

  Dank voor de aanvulling, leuk om te weten!

  14 februari 2018

 11. anoniem

  De naam Struiten (toen oost en noord Struiten samen gevoegd werden) en later werd Hellevoetsluis , waar kwam de oude naam struiten van daan ? ajhoogeveen@home.nl

  17 september 2018

 12. Redactie

  Dat lijkt me een mooie vraag voor de historische vereniging, Historisch Genootschap de Cruyttoren.

  17 september 2018

Plaats reactie

Om spam te voorkomen, stellen wij u een eenvoudige vraag. Vult u alstublieft het antwoord hieronder in.