Ontdek de verhalen van Zuid-Holland

Tentoonstelling Art Deco Glas

In het Nationaal Glasmuseum Leerdam is tot en met 28 oktober Art Deco Glas, belofte voor het moderne te zien, een tentoonstelling waarin het glaswerk van Lucienne Bloch en tijdgenoten centraal staat. Na haar opleiding aan de kunstacademie in Parijs kwam deze jonge, talentvolle Amerikaanse in 1929 in Leerdam terecht. Hier mocht zij als eerste vrouwelijke kunstenaar in de Glasfabriek aan de slag. Tegenwoordig dient het werk van Bloch en tijdgenoten nog als inspiratiebron voor kunstenaars. Een drietal ontwerpers zal daarom in juni, in het kader van de tentoonstelling, nieuw werk maken in de glasblazerij van Nationaal Glasmuseum Leerdam.

Art Deco Glas inspireert hedendaagse ontwerpers
Het interbellum is een interessante periode waarin technologische ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgen. Het leven lijkt steeds sneller te gaan en de wereld steeds kleiner te worden. Design en vormgeving worden als middel ingezet om je te uiten, en zo ontstaat de kunststroming 'art deco', die staat voor het moderne leven. Art deco heeft een eigen vormtaal - iets waar Karim Adduchi, Studio VANTOT en Christie van der Haak het over eens zijn. Speciaal voor deze bijzondere tentoonstelling ontwerpen deze hedendaagse kunstenaars, met art deco in het achterhoofd, nieuwe objecten van glas.

De macht van glas 
Het werken met glas vormt nog wel een uitdaging voor de eigentijdse kunstenaars. “Glas heeft een vorm van macht over je. Je kunt oneindig veel delicate vormen krijgen, maar de complexiteit van het manipuleren van glas vereist bepaalde kennis die niet hetzelfde is als bijvoorbeeld met stof," zo vertelt modeontwerper Karim Adduchi. De ontwerpers zullen van 1 tot 14 juni, met hulp van de glasblazers, live aan de slag gaan in de glasblazerij. Het resultaat is tot 28 oktober te bewonderen in de kassen van de museumtuin. 

Voor het volledige programma en meer informatie kijk op www.nationaalglasmuseum.nl

undefinedPortret Lucienne Bloch, Publiciteitsfoto 1931, New York

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Plaats reactie

Om spam te voorkomen, stellen wij u een eenvoudige vraag. Vult u alstublieft het antwoord hieronder in.