Ontdek de verhalen van Zuid-Holland

Menukaart jubileum Leidsche Spaarbank (1918)

In particuliere archieven, zoals archieven van bedrijven of families, zitten vaak bijzondere stukken. Menukaarten bijvoorbeeld. Feestmaaltijden ter gelegenheid van een jubileum, huwelijk, promotie, afscheid of een andere gebeurtenis, waren vaak culinaire hoogtepunten. Dat zowel de jubilaris als de gast de menukaart als een belangrijke herinnering beschouwde, bewijst de aanwezigheid van vele menukaarten in archieven van particulieren.

Onderstaande menukaart is gebruikt bij een jubileumdiner van de Leidsche Spaarbank. De kaart is gemaakt in de vorm van een spaarbankboekje van de bank en opgesteld volgens de indeling van een reglement. In het eerste (niet getoonde) artikel 1 van het ‘Reglement van de feestmaaltijd’ staat dat het doel van de maaltijd de feestelijke herdenking van het 100-jarig bestaan van de Leidse Spaarbank is. En in artikel 3 staat: ‘Deelnemers hebben de bevoegdheid zich te onthouden van datgene wat hun niet smaakt’.

Reacties

  1. anoniem

    Naar aanleiding van dit archiefstuk komen er soms vragen binnen over de Leidsche Spaarbank. Heeft u een vraag over deze bank, bijvoorbeeld omdat u nog een spaarbankboekje heeft? Neem dan contact op met De Nederlandsche Bank, via info@dnb.nl

    13 september 2012

Plaats reactie

Om spam te voorkomen, stellen wij u een eenvoudige vraag. Vult u alstublieft het antwoord hieronder in.