Huis de Paauw, Wassenaar
Huis De Paauw in Wassenaar werd rond 1770 aangelegd in opdracht van Adriaan Pieter Twent, die onder Lodewijk Napoleon minister van Waterstaat was. Na zijn dood werd het in 1838, samen met de landgoederen Raaphorst, Ter Horst en Backershagen, aangekocht door Prins Frederik der Nederlanden (1797-1881), de broer van koning Willem II. Hij liet zowel het huis als de tuinen grondig aanpassen. Na zijn overlijden erfde zijn dochter Marie De Paauw en na haar dood in 1910 kwam het in handen van bouwondernemers, die het grote landgoed in delen verkochten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er in één van de vleugels Belgische vluchtelingen opgevangen en later ook Nederlandse militairen. Sinds 1925 is De Paauw in gebruik als raadhuis van de gemeente Wassenaar. Onder meer het Gemeentearchief is er nu gevestigd.
Reisverslag uit de negentiende eeuw
In de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is het boekje Wandelingen door Nederland met Pen en Potlood van Jacobus Craandijk in te zien. Jacobus Craandijk (1834-1912) was een doopsgezinde predikant die aan het einde van de 19de eeuw, samen met tekenaar P. Schipperus voettochten door het hele land maakte. In deel 5 doet hij verslag van een wandeling langs De Paauw en de omringende landgoederen. Bekijk het hoofdstuk over De Paauw (website DBNL)
Reacties
Is het niet leuk te vermelden dat de naam voor het landgoed 'de Pau' al van 1556 is? (Tenminste dat las ik bij www.absolutefacts.nl/kastelen/data/paauwdelandgoed.htm)
05 augustus 2011
Uit welke bron(nen) komt komt de uitspraak dat er na de Belgische vluchtelingen Nederlandse militairen in de gastenvleugel van Huize de Paauw hebben gebivakkeerd ( tot aan het einde van WW I) Peter Ten Arve, Wassenaar, 26-11-2016
26 november 2016
Redactie
@Peter ten Arve Deze specifieke bron kan ik helaas niet meer achterhalen. Ik raad je aan om contact op te nemen met het Gemeentearchief Wassenaar (gevestigd in de Paauw), daar kunnen ze je vast meer vertellen.
29 november 2016
Ik kom en werk geregeld in het archief van Wassenaar, maar daarin van de militaire inkwartiering op de Paauw niets te vinden. Ik ga nu maar eens kijken in het familiearchief Kessler in Alkmaar.
16 december 2016
Redactie
We blijven graag op de hoogte!
19 december 2016